Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Hyödytöntä MM-triviaa

Jalkapallon MM-kisoihin selvisi 32 joukkuetta, jokaisessa 23 pelaajaa eli yhteensä 736 jalkapalloilijaa. Kun pelaajat lajittelee sen mukaan, missä seurajoukkueessa he pelaavat, tulokset ovat kiinnostavia joskin hyödyttömiä. Neljä pelaajaa on käytetyissä lähteissä luokiteltu seurattomiksi, mutta heidät on katsottu sen seuran pelaajiksi, jossa he ovat viimeksi pelanneet. Kyseiset miehet ovat Slovenian Robert Koren, Australian Craig Moore sekä Uuden-Seelannin Simon Elliott ja David Mulligan.

Kaikkiaan 299 seuraa sai edustuksen kisoihin. Suurimmasta osasta eli 166 seurasta on vain yksi pelaaja mukana. Eniten pelaajia on Liverpoolista ja Barcelonasta, molemmista 14. Muut joukkueet, jotka saisivat kentälle täyden miehityksen, ovat kahdentoista miehen Chelsea, Bayern München ja Inter Milan. Kymmeneen pelaajaan yltävät lisäksi Arsenal ja Juventus. Yllättävän vähäinen miehitys on huippuseuroista yhdeksän miehen Real Madridilla sekä kuuden miehen AC Milanilla ja Manchester Unitedilla.

Eniten pelaajia yhden ainoan maan joukkueessa on Barcelonalla, joka on saanut kahdeksan pelaajaa Espanjan paitaan. Seitsemään mieheen yltävät Italian Juventus ja Kreikan Panathinaikos, kuuteen Hondurasin Olimpia Tegucicalpa, Pohjois-Korean Huhtikuun 25. sekä uusseelantilainen mutta Australian liigassa pelaava Wellington Phoenix.

Vieraan maan joukkueeseen ovat eniten pelaajia saaneet Inter Milan Brasilian miehistöön sekä Arsenal Ranskan paitaan, molemmat neljä.

Eniten pelaajia vieraan maan joukkueisiin on saanut Inter Milan, jonka 12 kisoihin valitusta pelaajasta yksikään ei pelaa Italian joukkueessa! Vähintään kahdeksan vierastyöläistä on myös Liverpoolilla (11), Arsenalilla (10 eli kaikki), Wolfsburgilla (9 eli kaikki) ja Chelsealla (8).

Useimpien maiden joukkueisiin ovat pelaajiaan saaneet Liverpool ja Wolfsburg, molemmat kahdeksaan. Seitsemän maan edustajia löytyy Inter Milanista ja Arsenalista.

Fulham on saanut kuusi edustajaa MM-kisoihin ja jokainen heistä edustaa eri maata.

Chievo Verona Italiasta on ainoana MM-kisoihin selvinneen maan seurana saanut tasan kaksi edustajaa kisoihin siten, että molemmat edustavat jonkin muun maan (Slovenian) joukkuetta. Toinen seura, jonka kaksi kisoihin selvinnyttä edustajaa ovat saman maan pelaajia on Belgian Gent (myös Slovenia).

Seuroista, joiden kotimaa ei selvinnyt MM-kisoihin, eniten edustajia on CSKA Moskovasta ja Galatasaraysta, molemmista kuusi. Seuraavaksi parhaat yltävät vain kolmeen.

Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla palloilevista MM-pelaajista saisi koottua oman joukkueen, heitä on nimittäin tasan 23. Englannin, Saksan, Italian, Espanjan, Ranskan ja USA:n kakkosliigat ovat niin kovatasoisia, että niistä on selviydytty kisoihin. Kukaan kisoihin valittu ei tosin potki oman maansa kakkosliigassa. Kovatasoisin kakkosliigan joukkue on West Bromwich, josta MM-turnaukseen selvisi peräti neljä pelaajaa kaikkien muiden kakkosliigalaisten tyytyessä yhteen. West Bromwich nousikin kauden päätteeksi valioliigaan.

Toista sarjatasoa alempana ei pelaa yksikään MM-kisapelaaja. Lähimmäksi yltää Uuden-Seelannin Rory Fallon, joka oli viime kaudella pudottamassa Plymouthia kolmannelle sarjatasolle.

Englantilaisjoukkueita, joista kisoihin on selviydytty, on yhteensä 25. Vähintään kymmenestä joukkueesta pelaajia on seuraavista maista: Italia (23), Saksa (21), Espanja (20), Ranska (18), Japani (13), Hollanti (10) ja Meksiko (10).
Vaikka Portugalin liigasta on peräti 24 pelaajaa, he edustavat vain seitsemää seuraa. Yhtä monta seuraa on Pohjois-Korean liigan 21 pelaajalla.

Pahimmasta pelaajatilkkutäkistä joutuvat joukkuettaan muokkaamaan Slovakian, Ghanan, Serbian ja Algerian valmentajat. Joukkueet koostuvat 22 eri seuran pelaajista eli kussakin joukkueessa on vain kaksi seurakaverusta. Lähes samaan yltää Nigeria 21 seuralla. 20 eri seurasta pelaajia on Chilen, Norsunluurannikon, Paraguayn, Kamerunin, Australian, USA:n ja Uruguayn joukkueissa.

Pelkästään oman maan liigan pelaajia käyttää joukkueessaan kolme maata eli Saksa, Italia ja Englanti. Kentällisen verran omia miehiä saavat liikkeelle myös Pohjois-Korea (21), Espanja (20), Japani (18), Etelä-Afrikka (16), Kreikka (14), Honduras (14), Etelä-Korea (13), Meksiko (13) ja Ranska (11).

Eniten keskinäisiä tuttuja lienee Saksan, Espanjan ja Englannin joukkueissa, jotka koostuvat vain kahdeksan eri seurajoukkueen pelaajistoista, kaikki siis oman maan liigoista. Lähes samaan yltää yhdeksän seuran Pohjois-Korea.

Valtaosa MM-pelaajista on vierastyöläisiä. Oman maan liigoissa pelaa 285 miestä ja ulkomailla leipänsä ansaitsee 451. Viidessä suosituimmassa maassa (Englanti, Saksa, Italia, Espanja, Ranska) pelaa yhteensä 52,3 % MM-pelaajista. Vierastyöläisistä näissä maissa pelaa 63,2 %.

299 kisoihin edustajia saanutta seuraa ovat kotoisin 50 eri maasta. Eniten pelaajia palloilee Englannin sarjoissa, yhteensä 116 eli yksi yli viiden joukkueellisen. Muut kokonaisen MM-joukkueen kokoon saavat maat ovat Saksa (84), Italia (81), Espanja (59), Ranska (45), Hollanti (31), Portugali (24) ja Japani (23). Kokonaisen kentällisen saavat lisäksi kokoon Kreikka (22), Pohjois-Korea (21), Meksiko (20), Etelä-Afrikka (17), Venäjä (17), Turkki (16), Honduras (14), Etelä-Korea (13) ja Australia (12). Aussiliigaan on laskettu mukaan siinä pelaavan uusseelantilaisen Wellington Phoenixin pelaajat.

Liigan tasosta kertoo paremmin muiden maiden joukkueisiin selvinneiden pelaajien määrä. Siinäkin ykkönen on tietysti Englanti 93 vierastyöläisellä. Seuraavina ovat Saksa (61), Italia (58), Espanja (39), Ranska (34) ja Hollanti (22). Muista kisoihin selvinneistä maista eniten vierastyöläisiä on Portugalissa (14), Kreikassa (8) ja Meksikossa (7). Japani, Argentiina ja USA yltävät viiteen.

MM-kisoihin selviämättä jääneiden maiden liigoista eniten pelaajia tulee Venäjältä (17), Turkista (16), Skotlannista (9), Israelista (6), Belgiasta (5) ja Romaniasta (4). Kolme pelaajaa kisakoneeseen ovat saaneet Kiina, Puola ja Ukraina, kahteen tyytyvät Kolumbia, Norja ja Itävalta. Yksi pelaaja palloilee lisäksi Bulgarian, Kyproksen, Tsekin, Egyptin, Qatarin, Saudi-Arabian, Ruotsin ja Arabiemiraattien liigoissa.

Vähiten vierastyöläisiä suhteessa oman maan pelaajien määrään on Pohjois-Korealla (21), Hondurasilla (14) ja Etelä-Korealla (13), joiden liigoissa ei pelaa yhtään jonkin muun maan joukkueeseen selvinnyttä. Muita maita, joiden liigoista pelaajia on kelvannut vain omaan joukkueeseen ovat Uusi-Seelanti ja Paraguay (4), Algeria ja Ghana (3), Slovakia, Slovenia, Serbia ja Uruguay (2) sekä Norsunluurannikko (1). Lähes samaan yltää Etelä-Afrikka viidellätoista omaan joukkueeseen ja vain yhdellä jonkin muun maan (Ghana) joukkueeseen päässeellä.
Yhtäkään oman maan liigassa palloilevaa ei ole matkassa Nigerialla ja Kamerunilla.

Maita, joiden liigoista on MM-kisoihin selvinnyt enemmän vierastyöläisiä kuin oman maan pelaajia ovat kisamaista Englanti, Saksa, Italia, Espanja, Ranska, Hollanti, Portugali, Australia, Argentiina ja USA Brasilian yltäessä tasatulokseen 3-3.
Australian liigasta on selvinnyt yhdeksän pelaajaa Uuden-Seelannin joukkueeseen, mutta vain kolme pelaajaa Australian itsensä joukkueeseen. Jos liigassa pelaava uusseelantilainen joukkue jätetään huomioitta, uusseelantilaisia on kolme eli yhtä paljon kuin ausseja.

Useimmista eri maista on pelaajansa haalinut Chile, jonka joukkueessa on pelimiehiä 14 eri maan liigoista. Vähintään kymmeneen maahan yltävät myös Slovenia (13), Norsunluurannikko (12), Ghana (12), Uruguay (12), Slovakia (11), Serbia (10), Australia (10), Algeria (10), USA (10) ja Paraguay (10).

Brasilian joukkueessa pelaa kahdeksan pelaajaa Italian liigasta. Seitsemään yltävät Portugali (Italia), Argentiina (Italia), USA (Englanti), Ranska (Englanti), Sveitsi (Saksa) ja Kamerun (Ranska).

Useimmassa joukkueessa palloilevia on Englannin seuroista, yhteensä 27 joukkueessa. Pelkästään oman liigan pelaajiin luottavien Saksan ja Italian lisäksi ainoastaan Pohjois-Korealla, Japanilla ja Uruguaylla ei ole riveissään yhtään Englannissa leipäänsä tienaavaa futaria. Seuraavaksi eniten joukkueita ovat vallanneet Saksan (24), Italian (20), Espanjan (18), Ranskan (15), Hollannin (12), Venäjän (12) ja Portugalin (10) liigat.

Skotlannin liigasta MM-kisoissa on yhdeksän pelaajaa, jotka ovat jakautuneet kahdeksan eri maan joukkueisiin.
Israelin liigasta kisoihin valitut kuusi pelaajaa edustavat kaikki eri seuraa.
Kaikki Nigerian kolme maalivahtia pelaavat Israelissa.

2 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Nopeasti lukaistuna en huomannut mainittiinko, että kisoissa on yksi ( 1 ) Athletic Club Bilbaon pelaaja?

Jaska Brown kirjoitti...

Jätin häveliäisyyssyistä Fernando Llorenten mainitsematta, ettei kukaan tulisi ajatelleeksi että kisoissa on vain yksi Athletic Clubin pelaaja. Mikä sekin on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1998, jolloin heitä oli kolme.
Myöskin häveliäisyyssyistä jätin mainitsematta, mikä on todellinen syy siihen, että Israelissa suositaan nigerialaismaalivahteja: hyökkääjät kun yrittävät ampua enemmän maalivahtia kohti kuin maalivahdin ohi...