Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


maanantai 18. maaliskuuta 2013

Välihuomautus 42: Din-didi-din-din, din-didi-din-din, din-didi-di-dii

Ampumahiihdon maailmancup päättyi viikonloppuna. Sen kunniaksi lajin maailmanhuiput ottivat ja repäisivät tekemällä James Bond -lyhytelokuvan.

On tapana sanoa, että ampumahiihtäjän tunnistaa kahdesta asiasta: hän ei osaa ampua eikä hiihtää. Nyt paljastui vielä kolmaskin: hän ei osaa myöskään näytellä...

Vakavasti puhuen porukka on tosiaan katsonut Bondinsa tarkasti: monta tuttua JB-kliseetä oli matkassa mukana. Repesin totaalisesti jo aloitukselle. Ja Gabriela Soukalova lauloi For Your Eyes Only melkein yhtä hyvin kuin Sheena Easton ja on sitä paitsi paljon nätimpi. Ero ei tosin ollut yhtä suuri kuin M:n roolissa esiintyneen Kaisa Mäkäräisen ja Judi Denchin.

Mahtavaa! Lisää tällaista kieli poskessa -meininkiä urheilumaailmaan!

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä Pohjantähden Alla -trilogiasta saisi hyvän pohjan suomalaiselle hiihtourheilua käsittelevälle elokuvalle:

Immo Kuutsa Juha Miedolle: "Ans olla kromehtimatta sen veripussin, mun tiätääkseni doupataan vielä ens vuosikymmenelläkin"

Paavo M. Petäjä Esko Aholle: Uhraa sen Kyrön sitten jahka mä toisen löyrän"

Marjo Matikainen ja Jaan Savolainen -dialogi:
- Tietääkö Savolainen mikä tämä on?
- Kyllä kai mää ny epopullon tähän ikään tunnistan.

Virpi Kuitunen Pekka Vähäsöyrinkiä kuunneltuaan:
- Jumalauta, minä sitten tykkään tosta toupinkista.

Isometsä Timo Seppälälle:
- Kun on kymmenen vuotta katsellut Mylllylää silmästä silmään, ei yhtä Seppälääkään pelkää.

Etc.

Jaska Brown kirjoitti...

BUAHAHAA, Ano!

Aika pahoja. Tuossa olisi ainesta blogikirjoitukseen, vähän samaan tapaan kuin aikoinaan vääntelin Tuntematonta.

Tomi kirjoitti...

Soukalovasta. Hän on kehittynyt vuodessa valtavasti. Hän oli viime kaudella maailmancupissa 96.. Tänä vuonna hän oli 6. ja otti neljä voittoa.
Veikkaan, että ampumahiihdon dopingvalvonta on heikolla tasolla.

Kaisa oli nuorena lahjaton, mutta doping-Punkkisen valmennuksessa hän on kehittynyt valtavasti. Mihinkä vanha koira (Punkkinen) tavoistaan pääsee.

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi, en tunne asiaa riittävän hyvin, mutta epäilen että dopingia ei ampumahiihdossa käytetä sen enempää kuin missään muussakaan vastaavassa lajissa. Eli varmaan jonkin verran, mutta ei niin paljon kuin yleisesti luullaan. Urheilu on puhdistunut huomattavasti viimeisen 10-15 vuoden aikana.

Voi kyllä olla, että valvonta on vähäisempää kuin esim. hiihdossa, koska käryjä on käynyt vähemmän.

Tomi kirjoitti...

Kaisa Makarainen ei mahtunut koskaan nuorissa maastohiihdon nuorisomaajoukkueisiin (han oli nuorena maastohiihtaja). Hanen ikatovereistaan suurin tahti oli Mona-Liisa Malvalehto, joka voitti nuorissa kaiken mahdollisen.

Kaisan kehitys oli pitkaan varsin hidasta ja se huipentui taydelliseen epaonnistumiseen Vancouverin olympialaisissa. Han oli siella parhaimmillaan 44.. Siten tapahtui jotai ja han oli huippu jo seuraavan syksyna (syksy 2010). Tama kehitysharppaus tapahtui hanen ollessa jo 27 vuotias (lahempana 28).

Jklak kirjoitti...

Ampumahiihtäjien douppaus on tavallisia hiihtäjiä vaativampaa koska ammuntasuoritukseen pitää rauhoittua. Esim amfetamiini toimi hyvin WWII/Suomalaisilla hiihto voimaa ja kestävyyttä lisäävänä mutta samalla pitkänmatkan tarkkuus aseilla heikkeni....

Jaska Brown kirjoitti...

Se ettei nuorena pärjää ei ole kummoinen indikaattori. Voin sataprosenttisella varmuudella kokemuksesta sanoa, että ainakin kestävyysjuoksussa on puhtaita urheilijoita, jotka ovat pärjänneet paremmin aikuisten kuin juniorien tasolla. Siis sijoittuneet korkeammalle aikuisten kuin nuorten kisoissa.

En ole tekemisissä ampumahiihdon kanssa, mutta sattumalta tiedän yhteyden takia Mäkäräisen tilanteesta sen, että syytä aiempaan menestymättömyyteen voi etsiä muualta kuin dopingin puutteesta.

Tomi kirjoitti...

Silti en usko, että Punkkinen olisi hylännyt Italiassa loistavasti toimineet metodit. Varsinkin, kun Kaisa on varsin lahjaton.

Tomi kirjoitti...

Kaisan kehitys tapahtui naiselle varsin kypsällä iällä 28 vuotiaana. Harvoin lähellä 30 ikävuotta huipulle noustaan.

Viren oli nuorisotähti. Samoin oli nuorena Keskisalo menestyi. Missä ovat iäkkäinä menestyneet suomalaiset juoksija?

Jklak kirjoitti...

Merlene Ottey olisi ollut aidosti kamppailemassa mitalista, jos olisi juossut naisten satasen SM-finaaleissa 2012 Kalevan Kisoissa

Tomi kirjoitti...

Ottey ei ole ollut urallaan koskaan puhdas, hän nousi nuorena huipulle ja pikajuoksussa pärjätään usein iäkkäänäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Ihme paskan jauhantaa koko douppingista. Menkään vaikka lenkille ajan kuluksi, entisten rääppiminen ei auta nyky maailmassa yhtään eteenpäin. Ottakaa vaikka 2h intervalleja tai kiihtyvä 3h pitkä, niin menee energia oikeaan paikkaan, eikä jää haluja purkaa turhautuneisuutta tällä tapaa palstoilla, vai eikö riitä kunto

Jaska Brown kirjoitti...

Viimeisin ano puhuu asiaa, osin hänen mainitsemastaan syystä en olekaan ehtinyt aiemmin kommentoimaan.

Tomi, kuten sanoin niin Kaisan ongelmat olivat muualla kuin dopingin puutteessa ja niiden ratkettua alkoi tulla menestystä. Punkkisen mahdolliset douppaussysteemit ovat menneiltä vuosikymmeniltä ja niillä käryäisi nykypäivänä nopeasti.

Tomi, iäkkäinä menestyneitä suomalaisjuoksijoita (oletan että tarkoitat WW II jälkeistä aikaa): Väätäinen, nousi huipulle 30-vuotiaana, Vainio, EM 27-vuotiaana (jolloin tietääkseni oli vielä puhdas), doping-harharetkiltä palattuaan huipulla lähes nelikymppisenä, edelleen yli 40-vuotiaiden ME-mies kympillä.

Ottey on hämmästyttävä ilmiö. Dopingin käyttöä vastaan puhuu pitkä ura, mikä olisi erittäin epätyypillinen poikkeus douppareiden keskuudessa, samoin tulosharppausten puuttuminen. Sen puolesta puhuu aika, jolloin hän oli huipulla.

Dopingtapaukset tuntee yleensä kahdesta seikasta:
1) Äkillinen tulosharppaus yli 23 vuoden iässä
2) Huippu-uran lyhyt kestoaika ja "jäähdyttelyvaiheen" puuttuminen

Asiantuntija havaitsee lisäksi oman lajinsa urheilijan motoriikan epäsuhdan. En ollut pätkääkään yllättynyt tästä uusimmasta turkkilaisen tulevan ex-olympiavoittajan kärystä.

Tomi kirjoitti...

Jaska totuus on, että 70-luvun suomalaisessa yleisurheilussa kukaan huippu ei ollut puhdas. Tämän seika puolesta puhuu lukemattomat seikat.

Samoin 80- ja 90-lukujen pikajuoksuhuipuista kukaan ei ollut puhdas. Kuten ei ole nykyhuipuistakaan (moni entisaikojen huipuista on kärynnyt urallaan)
Justin Gatlin juoksi viime kesänä "puhtaana" kovempaa kuin dopingia käyttäessään (hän on siis kärynnyt). Eikä hän pärjännyt "puhtaille" jamakalaisille.
Yleisurheilussa dopingin käyttö on hirveän yleistä siitä kertovat jatkuvat käryt.
Outoa on, että vain itäeurooppalaisia käryää vaikka länsimaalaiset ovat "puhtaina" parempia.