Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 19. marraskuuta 2013

Nunnukha!

Saamelaisia on koko maailmassa luultavasti alle satatuhatta. Reilusti yli puolet saamelaisista asuu Norjassa, Ruotsissa heitä on alle kaksikymmentätuhatta, Suomessa kuutisen tuhatta ja Venäjällä parituhatta. Tosin saamelaisuuden määritelmä on vähän kyseenalainen; useimmiten käytetty ehto on se, että ainakin yksi isovanhemmista on osannut saamen kieltä. Siis jotakin saamen kielistä. Useimmiten pohjoissaamea, jota puhuu nykyään noin kaksikymmentätuhatta saamelaista. Se on ylivoimaisesti yleisin saamelaiskielistä niin Norjassa, Ruotsissa kuin Suomessakin. Seuraavaksi yleisin on Ruotsissa ja osin Norjassa puhuttava luulajansaame noin kahdella tuhannella puhujalla. Muutama sata puhujaa on pelkästään Suomessa puhuttavalla inarinsaamella ja kolttasaamella, jota puhutaan hieman myös Venäjällä, pelkästään Venäjällä puhuttavalla kiltinänsaamella sekä Ruotsin ja Norjan eteläsaamella. Parinkymmenen puhujan varassa ovat Ruotsin uumajan- ja piitimensaame sekä Venäjän turjansaame. Akkalansaamen viimeinen puhuja kuoli kymmenen vuotta sitten ja keminsaame sammui jo 1800-luvulla. Kielten keskinäiset erot ovat suuria; kysyin äskettäin kolttasaamelaiselta asiasta ja hänen mukaansa koltan ja pohjoissaamen ero on suunnilleen sama kuin suomella ja virolla.

Olen joskus piruillut, että henkeä kohti laskettuna saamelaiset ovat Suomen tunnetuimmat ihmiset; varmaan jokaista on haastateltu johonkin mediaan. Saamea puhuvista nuorista melkein joka toinen on ollut telkkarissa Unna Junnan juontajana. Mutta ketkä ovat maailman tunnetuimmat saamelaiset? Anna Googlen se selvittää. Ei muuta kuin nimi lainausmerkeissä hakukenttään ja katsomaan, montako osumaa tuli. Sitten vain Top 10 järjestykseen.

Oli ainakin selvää, että politiikalla ei pitkälle pötkitä. Suomen kautta aikojen ainoa saamelaiskansanedustaja (2007-11) Janne Seurujärvi (8 440 osumaa) olisi tarvinnut kymmenkertaisen määrän päästäkseen listalle. Muista suomensaamelaisista listalle jäivät pääsemättä mm. näyttelijä Anni-Kristiina Juuso (24 900) sekä kirjailijat Nils-Aslak Valkeapää (37 900) ja Hans Aslak Guttorm (53 400).
Menneiden aikojen suuruuksillakaan ei pyyhkinyt hyvin. Norjansaamelainen pohjoissaamen kirjakielen kehittänyt Nils Vibe Stockfleth (27 400) ei yltänyt lähellekään listaa. Yllätysfloppaaja oli Lars Levi Laestadius (26 800), josta Wikipediaa paremmin kertoo Hikipedia. Laestadius ei pärjännyt edes nykysaamelaisten tärkeimmälle uskonnolliselle johtajalle Tore Johnsenille (82 500), joka putosi niukasti listalta.

Yksi eniten osumia saaneista ehdokkaista oli alppihiihtäjä Anja Pärson (396 000), mutta hänen saamelaisuutensa on vähintäänkin kyseenalaista, joten hänet diskvalifioitiin listalta. Edes positiivinen diskriminaatio ei kelvannut perusteluksi hyväksymiseen, vaikka Pärson onkin rikkonut rohkeasti ennakkoluuloja ja osoittanut menemällä naisen kanssa parisuhteeseen, että kaikki ruotsalaiset eivät sittenkään tykkää pojista.

Kaikkien aikojen suurimmaksi saamelaiseksi pitäisi kenties valita Kristina Katrina Larsdotter (3 900), taiteilijanimeltään Stor-Stina. 210-senttiseksi venähtänyt saamelaisnainen kierteli 1800-luvulla ympäri Eurooppaa esiintyen maailman pisimpänä naisena. Osumien määrä oli kuitenkin aivan liian pieni Top 10 -listaa ajatellen.

10. Wimme Saari (86 500)
Enontekiöläinen joikaaja on iso nimi maailmanmusiikissa ja yltää listalle ainoana suomensaamelaisena ja alle 100 000 osumaa saaneena.

9. Nils Gaup (170 000)
Norjansaamelainen elokuvaohjaaja tunnetaan parhaiten elokuvasta Kautokeinon kapina, 1800-luvun tositapahtumiin perustuva tarina ohjaajan omasta synnyinkunnasta. Muissa elokuvissaan hän on päässyt ohjaamaan isojakin tähtiä aina James Caanista alkaen.

8. Börje Salming (186 000)
Ruotsalaisen kiekkolegendan isä oli saamelainen. Listalla hän olisi luultavasti korkeammalla, ellei ura olisi päättynyt jo ennen internet-aikaa. 17 kautta NHL:ssä, kerran koko liigan ykköstähtikentällisessä ja neljästi kakkostähdistössä. 1148 ottelussa 748 tehopistettä. Myös isoveli Stig oli maajoukkuetasoa.

7. Helga Pedersen (200 000)
Ensimmäinen saamelainen jonkin maan hallituksessa. Norjan kalastusasiain ministeri 2005-09.

6. Sofia Jannok (392 000)
Ruotsinsaamelaisen joikaajan ja porofarmarin suosioon ei ole ainakaan haitallisesti vaikuttanut ulkonäkö.

5. Morten Gamst Pedersen (577 000)
Jalkapalloilija aloitti uransa kotikaupunkinsa Vesisaaren Norildissa, mutta siirtyi 18-vuotiaana Tromssaan. Muutaman onnistuneen kauden jälkeen Blackburn kiinnostui keskikenttämiehestä ja palkkasi osapäiväsaamelaisen. Kymmenen kautta Englannissa ja täksi kaudeksi Turkin liigan Karabüksporiin. Norjan maajoukkueessa 74 ottelua ja 16 maalia. Pelannut myös saamelaisten maajoukkueessa, joka onkin yllättävän kova poppoo usealla ammattilaispelurilla.

4. Lars Monsen (671 000)
Yllätysnimi listalla. Norjansaamelainen seikkailija-kirjailija-luennoitsija. Kävellen ja koiravaljakolla halki Kanadan (reissu kesti kaksi ja puoli vuotta) ja muutamia pienempiä projekteja. TV-sarja Nordkalotten 365, jossa heppu hiihti ja tallusteli vuoden ajan yhtä soittoa ympäri Norjan, Ruotsin ja Suomen Lappia.

3. Mari Boine (786 000)
Norjansaamelainen Suomen rajalta Karasjoelta on saamelaismusiikin ylivoimaisesti suurin nimi maailmalla.

2. Joni Mitchell (1 890 000)
Yksi kanadalaislaulajan isovanhemmista oli norjansaamelainen. Tyylilajeina ovat kuitenkin rock, jazz ja pop eikä joikaaminen.

1. Renée Zellweger (3 860 000 ilman heittomerkkiä, heittomerkin kanssa vain 796 000)
Oscar-palkittu näyttelijä on äitinsä puolelta norjansaamelaista sukua ja kävi muutama vuosi sitten Finnmarkissa sukukokouksessa.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No miten se on onko jaska tutkinut paremmin sitä väitettä että saamelaisilla olis värkki poikittain, siksi että ei mee lumi sinne porotokalla ajellessa ?:P

Jaska Brown kirjoitti...

Täytyy myöntää, että en ole päässyt edellä mainittuun Sofia Jannokiin nähden niin lähituntumaan, että olisi voinut asian tarkistaa.

Sen sijaan olen kuullut väitteen, että porolla olisi aivan samanlainen värkki kuin naisella. Kerran poroerotuksessa rohkaistuin sitten tiedustelemaan asiaa paikalliselta. Hän raapi pitkään leukaansa ja sanoi sitten:
- Kuulhe, kun en tiedhä kun en ole kokheillut. Vaan käyphä kysymäshä tuolta Aslakilta, se väithää kerran päässeensä naisenkhin päälhe.

Sanna kirjoitti...

Mie en ole tiennykhän, että Lars Leeviki oli saamensukua. Mutta vistottaa tuomonen, että panhaan hoo sinne mihin sei kuulu!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Olipa aika yllättäviä nimiä tuossa listassa. Renée Zellweger ja erityisesti tuo Joni Mitchell. Kun kuuntelee vaikka kappaleita Both Sides Now tai Chelsea Morning, niin ei siinä saamelaisuus ihan ensimmäisenä mieleen juolahda.

Aika ajoin on tullut mietittyä tuota itsenäistä saamelaisvaltiota. Olisiko se yleensäkään mahdollinen? Mitä alueita siihen kuuluisi? Olisiko maa sisämaavaltio ja rannikko jäisi norjalaisille? Miten kansantalous saataisiin pelaamaan? Saataisiinko sitä yleensäkään pelaamaan? Miten maanpuolustus hoidettaisiin? Miten eri saamelaisryhmät tulisivat keskenään toimeen? Entä alueella asuvat suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset saamelaisten kanssa? Haluaisivatko saamelaiset yleensäkään itsenäistä valtiota? Liekö häntä koskaan esitetty?

Jaska Brown kirjoitti...

Sanna: Liioiteltua ethelän asukkaita varten. Vähän kuin sillä Lapin miehellä, joka totesi Helsinki City Marathoninsta, että vai vielä marathon - ei meillä Lapissakhan senthän joka väliin hoota laiteta!

Yrjöperskeles: Joni Mitchell on minulle tuntematon, joten enpä osaa sanoa. Saamelaisvaltiosta totean vain, että Hannele Pokka sanoi aikoinaan osuvasti että Lapissa ollaan todella taitavia kusemaan yhteiseen hiileen. Vähän ovat kaikki ryhmät toistensa kurkuissa kiinni ja ryhmien sisällä myös, näin olen ainakin ymmärtänyt ja vähän nähnytkin.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjöperskeles, saamelaisia on niin vähän, ettei oma valtio tule kuulonkaan. Saamelaiset ovat käytännössä vähemmistö kaikilla asuttamillaan seuduilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jaska ja Ano ovat varmaankin oikeassa. Vaan tulipahan tuumailtua. Hienoja maisemia siellä on yhtä kaikki ja se Saamen lippu on minusta varsin tyylikäs.

Jaska Brown kirjoitti...

Saamelaisia asuu muuten kunnittain laskettuna suhteellisesti eniten Utsjoella, joka muuttui vasta muutama vuosi sitten suomalaisenemmistöiseksi. Absoluuttisesti laskettuna selvästi eniten saamelaisia asuu Inarissa, yli 2000. Toisena on sitten Utsjoki, noin tuhat. Kolmanneksi on ilmeisesti noussut Helsinki, yli 500. Enontekiö ja Sodankylä seuraavat perässä vähän alle 500 saamelaisella.