Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


perjantai 21. marraskuuta 2014

Ei nimi joukkuetta pahenna

Aina tasaisin väliajoin nousee pinnalle kiista Washingon Redskins -NFL-joukkueen sopimattomasta nimestä. Sen kun katsotaan halventavan intiaaneja, eikun siis alkuperäisiä amerikkalaisia tai mikä se nykyisin poliittisesti korrekti nimitys mahtaakaan olla. Oman ehdotukseni uudeksi nimeksi heitin jo melkein kaksi vuotta sitten; joukkueen nykyinen omistaja Daniel Snyder kun on juutalainen, niin Washington Foreskins olisi mitä sopivin.

Saman liigan joukkueista Kansas City Chiefsin nimi on myös samoista syistä epäilyttävä, kuten myös baseballin Cleveland Indiansin. Ja mitä vähemmistöihin tulee, niin entäs NFL-joukkue Cleveland Browns? Kun alkuperäinen Browns perustettiin 1946, ei jenkkifutis ollut vielä edes integroitunut, joten kaikki pelaajat olivat valkoisia. Nykyään nimeksi sopisi paremminkin Cleveland Blacks. Tosin pelinrakentaja on edelleen valkoinen, kuten melkein kaikilla muillakin joukkueilla. Vanha vitsihän on, että jos yhtä valkoista miestä ympäröi kymmenen mustaa miestä, hän on pelinrakentaja. Jos taas yhtä valkoista miestä ympäröi tuhat mustaa miestä, hän on vankilanjohtaja.

Blogisti Kumitontun lainaus toimittaja Clarence Pagelle lähetetystä viestistä leikitteli joukkueiden nimillä enemmänkin. Huipentuma oli Oregon State -yliopiston urheilujoukkueiden lempinimi "Beavers", joka etenkin naisjoukkueen nimenä aiheuttaa meissä kaksimielisissä lieviä tyrskähdyksiä.

Mutta jutusta sain joka tapauksessa idean kirjoittaa tarinan epäonnistuneimmista joukkueiden lempinimistä. Käytännön syistä rajoituin Pohjois-Amerikan neljään suurimpaan ammattilaisliigaan (jenkkifutis NFL, baseball MLB, koripallo NBA ja jääkiekko NHL), koska joukkueet ovat yleisesti tunnettuja ja amerikkalainen nimeämiskäytäntö antaa aina joukkueelle tällaisen nimen. Vähän eri juttu kuin Euroopassa, missä futisjoukkueet ovat yleensä tylsästi FC tai United tms.

10. Detroit Pistons, NBA
Joukkue perustettiin Fort Wayneen 1941 ja siirtyi Detroitiin 1957 säilyttäen Pistons-nimen. Valitettavasti aika vain ajoi nimen ohi. Tuohon aikaan "Männät" oli mitä osuvin nimi autoteollisuusalueen joukkueelle. Nykyään teollisuudesta ei ole jäljellä kuin rippeet. Detroitin kaupunki rapistuu ja ghettoutuu silmissä. Joukkue pitäisi nimetä uudelleen. Miten olisi Detroit Ruins?

9. Milwaukee Bucks, NBA
Mitä sopivin nimi ylisuuria palkkioita maksavan liigan joukkueelle. Tosin puolustukseksi täytyy sanoa, että Buck tarkoittaa tässä yhteydessä porohirvasta eikä dollaria.

8. Milwaukee Brewers, MLB
Siis "Oluenpanijat". Eivätkö ne Milwaukeessa ymmärrä keksiä joukkueilleen järkeviä nimiä? Tosin mitä voi odottaa osavaltiolta, jonka tunnetuimman joukkueen eli NFL:n Green Bay Packersin fanien lempinimi on Juustopäät.

7. Toronto Maple Leafs, NHL
Vaahteranlehti, maple leaf, on Kanadan tunnus aina lippua myöten. Joten luonteva valinta. Paitsi että monikossa sen pitäisi olla "leaves". (No, oikeasti joukkueen nimi on "Toronto Maple Leaf Hockey Club", joten Leafs on siksi oikea taivutusmuoto, mutta ei anneta pikkumaisuuden pilata hyvää tarinaa.) Joka tapauksessa vähän sama kuin Suomessa olisi joukkue nimeltä "Vaahteranlehtit". Montreal Canadiensilla on sentään parempi selitys sille, miksi joukkueen nimi ei ole "Canadians" - ne mokomat kun puhuvat ranskaa.

6. New York Rangers, NHL
Siis "Metsänvartijat"? New Yorkissa? Keskuspuistossako ne partioivat? Ihan oikein, että seura on jo nimensä ansiosta Original Six -kuusikon heikoimmin menestynyt vain neljällä Stanley Cupilla. Niistäkin ainoastaan yksi on tullut vuoden 1940 jälkeen.

5. Buffalo Bills, NFL
Ensinnäkin koko Buffalon kaupungin nimi on pielessä, koska lähimainkaan ei asusta puhveleita eikä ole koskaan asustanutkaan. Sitten menivät vielä nimeämään kainalopallojoukkueensa Buffalo Billin mukaan. Mahtoiko BB ikinä edes käydä Buffalossa, vaikka hänen shownsa kiersi 1800-luvulla Eurooppaa myöten. Tosin Buffalo Billsin lempinimi sai uuden selityksen 1990-luvun alussa, kun joukkue selvisi edelleen historian ainoana neljästi peräkkäin Super Bowliin häviten joka kerran. Silloin sanottiin nimen olevan lyhenne sanoista Boy I Love Losing Superbowls. Buffalo ei olekaan ikinä finaalia voittanut.

4. Chicago White Sox, MLB
"Sox" eli "sukat". Siis ensinnäkin väärin taivutettu, kuten Toronto Maple Leafs. Pitäisi olla "Socks". Mutta vielä synkempi salaisuus paljastuu historiasta. Seuran "Sox"-osa oli alun perin "Stockings", siis "sukkahousut". Pervoa. Tosin 1800-luvulla kyseinen sana tarkoitti nimenomaan sukkia. Seura vaihtoi virallisesti nimeä kaudelle 1904. Samaa juurta on myös Boston Red Sox, jota kuitenkaan ei ole koskaan tunnettu "Red Stockings" -nimellä. Sen sijaan Cincinnati Reds tunnettiin vuoteen 1890 asti nimellä "Red Stockings", jolloin seura pudotti vähin äänin viimeisen osan nimestään. Tosin se tunnettiin mccarthyismin pahimpina aikoina eli vuosina 1954-59 poliittisista syistä nimellä "Redlegs".

3. Washington Wizards, NBA
Alun perin nimeltään Washington Bullets. Ikävä kyllä, Washington oli Yhdysvaltain rikollisin kaupunki suurimpine murhalukuineen. Joukkueen nimi liitettiin rikollisuuteen ja sitä vaadittiin muutettavaksi. Irvileuat totesivat tuolloin, että pudotetaan puolet nimestä pois ja kutsutaan joukkuetta vain nimellä Bullets, niin se yhdistetään vähemmän rikollisuuteen kuin pelkkä Washington. No, näin ei tietenkään voitu tehdä. Niinpä joukkueen nimeksi vaihtui 1997 Wizards eli Velhot. Valitettavasti muutosta ei ajateltu loppuun asti, koska Grand Wizard ja Imperial Wizard ovat Ku-Klux-Klanin johtajien arvonimiä. Hieno valinta kaupunkiin, joka on USA:n miljoonakaupungeista ainoa, jonka asukkaista valtaosa on mustia. Toisaalta nimestä voi olla myös hyötyä mustaihoisten hallitsemassa koripallossa, sillä Ku-Klux-Klan saa neekerin juoksemaan kovaa ja hyppäämään korkealle.

2. Utah Jazz, NBA
Siis Jazz Salt Lake Cityssä. Utahin osavaltiossa, jonka asukkaista 62 % on mormoneja. Istuu kuin sokerikuorrutus hernekeittoon. Selitys on siinä, että joukkue tunnettiin aluksi nimellä New Orleans Jazz eikä se viitsinyt vaihtaa nimeään muuttaessaan Utahiin. Erityisen huvittavaa on, että New Orleansissa joukkue viihtyi vain viisi vuotta, kun taas Utahissa se on pelannut jo vuodesta 1979. Toinen samanlainen laiska nimenvaihtaja NBA:ssa on Los Angeles Lakers. Kalifornia tunnetaan järvistään siinä missä Utah jazzista. Lakers oli alun perin Minneapolisista, Minnesotan järviosavaltiosta, jossa se perustettiin 1947. Los Angelesissa joukkue on pelannut vuodesta 1960. NHL:ssä vastaavanlainen tapaus on Dallas Stars, joka tunnettiin aluksi nimellä Minnesota North Stars. Dallasiin muuttaessa 1993 nimestä pudotettiin ymmärrettävästi "North" pois. Noloa asiassa on se, että Teksas tunnetaan lempinimellä "Lone Star State" ja joukkue puhuu tähdistä monikossa. Toisaalta on myönnettävä, että Dallas Star kuulostaisi enemmän sanomalehdeltä kuin jääkiekkojoukkueelta.

1. Colorado Avalanche, NHL
Kuvitellaanpa nimeämissessiota Denverissä sen jälkeen, kun Quebec Nordiques on sovittu myytäväksi sinne:
- Hei kaverit, mistä me ollaan tunnettuja?
- No Kalliovuorista.
- Joo joo, mutta kun Colorado Rockies on jo baseball-seuran nimi ja sitä paitsi aikoinaan täällä oli jo samanniminen NHL-seura, joka floppasi niin pahasti että se piti myydä pois.
- Okei, no mistä Kalliovuoret on sitten tunnettu?
- Lumivyöryistä.
- JOO! Laitetaan nimeksi Avalanche!

Eli siis otetaan ja nimetään seura alueella vähän väliä tapahtuvan luonnonkatastrofin mukaan. Jep. Vähän sama kuin Carolinan NHL-seura nimettäisiin trooppisen myrskyn mukaan ... ei kun tosiaan. No, eivät ne valinnat aina niin onnistuneita ole olleet muutenkaan. Olihan NHL:ssä aikanaan seura nimeltä Atlanta Flames vuonna 1864 tapahtuneen Atlantan polttamisen mukaan. Tosin seura viihtyi paikkakunnalla vain kahdeksan vuotta ja siirtyi sitten Calgaryyn, pitäen kuitenkin "Flames" -nimen. Muut suuret liigat ovat ymmärtäneet välttää joukkueidensa nimeämistä katastrofien mukaan, mutta eurooppalaisen jalkapallon MLS:ssä pelaavat Chicago Fire vuoden 1871 tulipalon mukaan ja San Jose Earthquakes vuoden 1906 maanjäristyksen mukaan. NFL:n New York Jets sen sijaan sai nimensä jo vuonna 1960, jolloin Osama bin Laden tyytyi kolmivuotiaana kaatelemaan vain legotorneja. Mutta aika erikoinen tapa nimetä joukkueita paikkakunnan suurimpien katastrofien mukaan. Vähän sama kuin Suomessa olisi palloilujoukkueet Nokian Vesimiehet, Rovaniemen Palo tai Helsingin Monikulttuurisuus.

17 kommenttia:

Korppi on oikeus kirjoitti...

Ahhah, nuo olivat oikein hyviä, varsinkin tuo viimeinen kappale. Hitto noitahan voisi keksiä lisää...

London Fawkes, Krasnoyarsk Tunguskas, Nagasaki Fat Men (sumopainiyhdistys?), Honolulu Bombers, Jakarta Volcanos...

Kumitonttu kirjoitti...

Kyllä Jaska osaa :)

Tosin mitä voi odottaa osavaltiolta, jonka tunnetuimman joukkueen eli NFL:n Green Bay Packersin fanien lempinimi on Juustopäät.

Hmph... Tämä juustopää nyt vaan tyytyy toteamaan, että Ha ha.

Kumitonttu kirjoitti...

Jaskalle vielä tämä video muistutukseksi, mikä merkitys on toistolla:

Johnny McEntee.

Kumitonttu kirjoitti...

Siis näin.

Ironmistress kirjoitti...

Nokian katastrofin jälkeen Espoon Blues kuulostaa ihan osuvalta nimeltä.

Samoin kaiken pelleilynsä jälkeen Helsingin Jokerit KHL:ssä.

Pittsburghissa on sentään Steelers ja Magnitogorskissa Metallurg, sattuneesta syystä. Milwaukee Brewers selittyy Miller Brewing Companyn läsnäololla, tosin siellä on ollut myös Pabst. Ehkäpä Pittsburgh Steelersien pitäisi muuttaa nimekseen Wreckers ja Magnitogorskin porukan taas paikan yleisilmeen mukaan Mordor?

Jaska Brown kirjoitti...

K.o.o.: YES! Tuossa oli ideaa. Dallas Sharpshooters, Oswiecim Guards, Tshernobyl Atomics,...

Kumitonttu: Ja tässä vielä kerran vastoin yleisön pyyntöjä Green Bay Packersin faniklubin Suomen haaraosaston kannustuslaulu.

IM: Niin, ja onhan KHL:ssä myös Admiral Vladivostok. Liekö nimetty kaupungin läheisyydessä kuuluisuutta saavuttaneen amiraali Rozhestvenskin mukaan? Ja miksi Lokomotiv Jaroslav ei muuttanut nimeään Aeroflot Jaroslaviksi?

Anonyymi kirjoitti...

KoK, Hiroshima Little boys kuulostaisi jo tosi pervolta.

Anonyymi kirjoitti...

Krasnoyarsk Tunguskas ei oikein sovi, koska Tunguska oli paikka, jossa tämä kosminen räjähdys tapahtui.
Oikeampi nimi olisi Krasnoyarsk comets tai Tunguska asteroids.

Ironmistress kirjoitti...

Hmm. Jaroslav Jets? Tai Jaroslav Samoljot?

Jatketaan: Saranevo Shnajpers, Baton Rouge Oilers, Lokomotiv Kuurila, Baghdad Bombers, Feuersturm Hamburg, Tokyo Firebombs, Fukushima Radiants, Pattaya Waves, Minamata Mercury, Fiamme Roma ja Tampereen Työväen Ampujat.

Niin, ja tietysti Ilmarisen Uimaseura.

Jaska Brown kirjoitti...

Ja vielä se Suomen kaikkien aikojen oikeistolaisin urheiluseura: Lapuan Työväen Ampujat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kommentoijilta unohtui se kaikkein ilmeisin, eli mikäli Lapualla perustetaan kaikki lajit kattava urheilun yleisseura, sen nimi on tietenkin Lapuan Liike.

Reaalimaailmasta: Muistelenpa, että joskus 1990-luvun puolella yhdistyivät helsinkiläiset salibandyseurat SSV sekä Vuosaaren Viikingit ja ottivat uudeksi nimekseen SS-Viikingit. Tästähän tuli karmea älämölö ja nimeä ei voinut ottaa käyttöön. Seurojen nykytilasta en osaa sanoa mitään, kun ei tule salibandya seurattua.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Hähää Matruuna, Feuersturm Hamburg ja Pattaya Waves olisivat erityisen kivoja: "uhrien muistoa kunnioittaen".

Anonyymi, olet oikeassa, Krasnoyarsk Comets olisi ollut parempi.

Vielä pari: Nanking bloodhounds, Jerusalem crusaders ja Budapest 54s

Jaska Brown kirjoitti...

Yrjö muistaa oikein. SS-Viikingit oli tuon homokyykkäjoukkueen (jääkiekkoilijoiden nimitys salibandylle, kirjoittaja irtisanoutuu homojen pilkkaamisesta salibandyilijoiksi) työnimi, mutta muutettiin viime hetkellä ennen yhdistymistä.

Anonyymi kirjoitti...

Miten olisi Lapuan Pamaus?

Anonyymi kirjoitti...

Jossain vanhassa Mad- tai Myrkky-lehdessä oli versioitu NHL-joukkueita merkityksessä national homo league. Oli sellaisia kuin Edmonton Oilers, Tampa Gay Lightning, Pittsburgh Penetrators, Colorado Analanche, Vancouver Anucks, Analheim Mighty Dicks.

Becker kirjoitti...

Tuo homokyykkä oli päivän paras, se pannaan muistiin.Vain ruotsalaiset voivat keksiä noin munattoman urheilulajin kuin sähly.Tämä on tosin vain minun mielipiteeni.

Mites olis:
Vetelin Ponnistus
Varkauden Voima

Jaska Brown kirjoitti...

Anonyymi: Entäs sitten NFL:n (National Fucking League) San Francisco 69ers ja Dallas Gayboys?

Becker: Helsingin yliopistolla vaikutti aikoinaan harrastejoukkue Vetelin Kuivat.